VZW OIGO en OLV Ziekenhuis Aalst investeren in kwalitatieve oncologische zorg met aankoop van een toestel voor hand/voetkoeling.

Eerste Belgisch ziekenhuis dat dergelijk toestel in gebruik neemt.

(Op de foto: Van links naar rechts: Sarah Palsterman, Dr. Greet Huygh, OIGO-bestuursleden Danny De Vogelaere, Marc Roelandt, Richard Paelinck en Martine Van Alboom)

Door toediening van chemotherapie worden niet enkel kankercellen geremd, ook gezonde cellen ondervinden hierdoor schade.

Bij 20% van de patiënten met chemotherapie, treden tintelingen, branderig gevoel, slapend gevoel in de handen en voeten op. Daarnaast tast het gebruik van deze producten ook de nagels aan met nagelverandering en-toxiciteit tot gevolg.

Deze twee nevenwerkingen beïnvloeden sterk de levenskwaliteit en zorgen voor belemmeringen in het dagelijks functioneren.

Dokter Greet Huygh, diensthoofd Medische oncologie OLV Ziekenhuis: “Chemotherapie op basis van taxusderivaten, veroorzaakt vaak vervelende nevenwerkingen voor onze oncologische patiënten. Het kan aanleiding geven tot tintelingen of voosheid ter hoogte van de vingers of tenen, of tot nagelafwijkingen. Om haarverlies bij chemotherapie te beperken, is het gebruik van hoofdhuidkoeling inmiddels goed ingeburgerd. Hetzelfde principe van koeling blijkt efficiënt te zijn in het inperken van nagelafwijkingen. Tot voor kort gebruikten we ijshandschoenen die een diepgevroren gel bevatten. Door de lage temperatuur bij aanvang van de therapie worden ze vaak door patiënten als onaangenaam ervaren en kunnen zelfs sporadisch vrieswonden veroorzaken. Met de nieuwe Hilotherm®-toestellen wordt een constante temperatuur van 10 °C gegarandeerd gedurende de hele periode van 15 minuten vóór start van de chemotherapie tot 15 minuten erna. Dat is niet enkel efficiënter, maar ook comfortabeler voor onze patiënten.”

Dokter Heidi Roelstraete, medisch coördinator OLV Borstkliniek: “De betrokken artsen van OLV Borstkliniek hebben daarom beslist om samen met VZW OIGO te investeren in de aankoop van een Hilotherm®-toestel. Wij mogen toch met enige trots zeggen dat we het eerste Belgische ziekenhuis zijn dat dit toestel heeft aangekocht. Bij onze beslissing stelden wij het belang en comfort van onze patiënten voorop. Met dit toestel kunnen we nu dagelijks 4 patiënten deze koeltherapie op een comfortabele manier aanbieden. Dit wordt als een enorme meerwaarde ervaren door onze patiënten.”

Sarah Palsterman, verpleegkundig specialist borstkliniek en Martine Van Alboom, hoofdverpleegkundige oncologisch dagziekenhuis: “In de dagelijkse praktijk worden we geconfronteerd met de nadelige gevolgen van chemotherapie. Om het comfort van de patiënten te verbeteren zijn we op zoek gegaan naar een andere manier om de handen en de voeten te koelen. Bij dit toestel is het mogelijk een constante temperatuur te behouden wat veel aangenamer is voor de patiënt. Wij bedanken alvast de OLV Borstkliniek en VZW OIGO om deze aankoop mogelijk te maken. Wij hopen in de toekomst verder te kunnen investeren in de aankoop van bijkomende toestellen zodat alle patiënten de voordelen kunnen ervaren van continue koeling.”

VZW OIGO voorziet voor de cofinanciering een bedrag van om en bij de 8.500 euro.

Leave a Reply