PROJECT 2022

‘Comfort bieden aan mensen die met kanker te maken krijgen’, het zit in ons DNA, en dit in de meest ruime betekenis die je je maar kan voorstellen. Ons project voor dit jaar is daar het spreekwoordelijk voorbeeld van. 

Het lasertoestel voor de behandeling van pijnlijke aften in de mond- en keelholte tijdens de chemobehandeling heeft door de jaren heen meer dan zijn nut bewezen. Voor het UZ Gent gaan wij opnieuw een dergelijk toestel aankopen. Daarnaast voorzien wij een nieuwe voorraad zorgmappen. Deze zorgmappen bieden een belangrijke ondersteuning aan de patiënt tijdens zijn behandeling. 

Ook voor het AZ Lokeren en het ASZ Aalst staan wij in voor de aankoop van een bijkomende voorraad van deze zorg- en communicatiemap. 

***** 

Een chemobehandeling zorgt vaak voor haaruitval of uitval van hand- en teennagels. Voor patiënten die hiermee te maken krijgen is dit vaak mentaal moeilijk om dragen. Een toestel voor hand- en voetkoeling voorkomt dit. Voor het AZ Sint-Lucas Gent hebben wij ingestemd met een co-sponsoring van een dergelijk (duur) toestel. 

Om te voorkomen dat de oren en huidrand bevriezen bij een behandeling met een hoofdhuidkoeler kopen wij voor het AZ Nikolaas Sint-Niklaas 50 toiletzakjes met huid beschermende middelen. 

***** 

Tijdens een chemobehandeling komt vaak smaakverlies voor, de patiënt haalt geen voldoening meer uit zijn maaltijd. In het OLV Ziekenhuis in Waregem is een project opgestart waarbij na een smaaktest een receptuur van brood wordt meegegeven, waardoor thuis brood kan gebakken worden dat door de patiënt met kanker wél als smakelijk wordt ervaren. Daarnaast kan de patiënt gedurende een bepaalde periode een broodoventje op proef gebruiken. In een eerste fase zal OIGO, naast de opstart- en kosten van opvolging van elke patiënt, ook 6 van deze broodoventjes aankopen. 

In het Maria Middelares ziekenhuis wordt een gelijkaardig project opgestart. Ook hier staat OIGO in voor de financiering van de opstartkosten. 

***** 

Het overbrengen van de boodschap aan een (klein)kind dat een (groot)ouder een slechte diagnose heeft gekregen is vaak een moeilijke en ingrijpende gebeurtenis. Gelukkig bestaan speciaal hiervoor aangepaste kinderboeken, boeken waardoor het overbrengen van de boodschap op maat van het kind kan gebeuren. 
 
Voor het Maria Middelares ziekenhuis in Gent hebben wij een nieuwe voorraad van ‘Chemo Kasper’, ‘Klokhuisboek over Kanker’ en ‘Grote Boom is ziek’ aangekocht. 

Naast de kinderboeken helpt ook creatief en therapeutisch spelmateriaal om kinderen hun gevoelens te laten uiten. Het bordspel ‘Alle sterren van de hemel’ kan hiervoor gebruikt worden. Het spelconcept kan gebruikt worden bij jonge kinderen, de kaartjes kunnen ook bij de adolescenten worden gebruikt ter ondersteuning van gesprekken. 

Hersentumoren zijn een van de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen op de kinderoncologische afdeling van UZ Gent. De beperktere mobiliteit  (bv. verstoord evenwicht, beperkt zicht, …) van deze kinderen zorgt voor een vernauwing van de leefwereld en verminderde levenskwaliteit. Een aangepaste fiets kan de levenskwaliteit verhogen en helpen bij het re-integreren. Het zal gezinnen ondersteunen om gezamenlijke activiteiten te ondernemen met broers en zussen. 

OIGO zal instaan voor de aankoop van 1 aangepaste fiets. 
 

***** 

Het merendeel van de jongvolwassenen in hospitalisatie spenderen heel wat uren met het kijken van films, het online beluisteren van muziek en gamen. Uit de praktijk blijkt echter dat velen onder hen tijdens hospitalisatie hier onvoldoende toegang toe hebben, bv. om praktische redenen (beveiliging netwerk ziekenhuis). 

Voor deze doelgroep binnen het UZ Gent kopen wij 3 digi-koffers aan. Deze unieke digi-koffer zal enkele tools bevatten die het voor hen mogelijk maakt om zich digitaal vrij te bewegen op sociale media platforms, streamingsdiensten en game-omgevingen. 

***** 

Comfort bieden tijdens de laatste levensfase is voor ons een belangrijk item geworden. Zo werken wij reeds jaren samen met het Palliatief Netwerk. Wij voorzien dit jaar de aankoop van telkens één medicatiepomp (of pijnpomp) en divers medisch materiaal voor het Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo, -Aalst-Dendermonde-Ninove en -Waasland. 

***** 

In het Majin huis, in hartje Gent, kunnen mensen met kanker op verhaal komen, lotgenoten vinden en deelnemen aan versterkende activiteiten.Een nieuwe activiteit die zij wensen op te starten gaat over ‘samen naaien’.  Maar niet zo maar ‘samen naaien’!
Vrouwen na een borstamputatie hebben vaak nood aan lymfekussentjes, mensen met een poortkatheder aan een kussentje voor op de gordel in de auto, ……Bezoekers van het Majin Huis hebben het voorstel gedaan om dit samen met lotgenoten te naaien en op die manier ook andere lotgenoten te ondersteunen.

Wij zijn bijzonder verheugd dit mooie project mee te mogen helpen opstarten en het nodige materiaal hiervoor aan te kopen.
Zo staan wij in voor de aankoop van een naaimachine, een stofschaar en een Scan en Cut machine.

*****

Comfort bieden betekent ook het verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken. Voor het ASZ Wetteren gaan wij een CD-speler aankopen zodat de patiënt zijn eigen muziek van thuis kan meebrengen. 
In het AZ Jan Palfijn ziekenhuis gaan wij 8 kamers van de palliatieve afdeling opvrolijken met natuurfoto’s. 

***** 

Als de Corona toestand het ons toelaat plannen wij in het najaar terug onze traditionele verwendagen voor patiënten van Laarne-Kalken. In het voorjaar staat, zoals elk jaar, opnieuw een boeiende infoavond gepland. Leave a Reply