Project 2018

Een aangename en functionele gespreks- of ontmoetingsruimte is stilaan een must in elk hedendaags ziekenhuis.

Vanuit de afdeling hematologie/pneumologie  van het UZ Gent kregen wij de vraag om 2 ruimtes om te vormen tot een ruimte waarbinnen een slecht-nieuws gesprek op een discrete manier kan gebeuren, een plek om zich als patiënt of bezoeker even te kunnen afzonderen, ….. een plaats waar men zich even niet meer in het ziekenhuis waant.

Daarnaast financieren wij de aankoop van een lasertoestel voor de behandeling van pijnlijke aften in de mond- en keelholte als gevolg van de chemobehandeling. Dit toestel is uniek, de pijnverzachting gebeurt quasi direct, de genezing binnen een paar dagen.

De zorgmap, als houvast voor de patiënt tijdens zijn behandeling, is volop in gebruik. In deze map vindt de patiënt ondermeer informatie omtrent zijn ziekte, de behandeling die hij zal moeten volgen, informatie omtrent voeding, medicatie, enz…. In deze map is er ook plaats om diverse afspraken in het kader van zijn behandeling te noteren, voorschriften voor medicatie te klasseren, allerlei informatie zoals contactgegevens van bepaalde diensten, specialisten, enz…

Voor de nieuwe druk kan het Oncologisch Centrum van het UZ Gent terug rekenen op onze financiële tussenkomst.

+++++

Tijdens de laatste levensfase is het comfort van de kankerpatiënt van het allergrootste belang. Sinds een aantal jaren werken wij samen met het Palliatief Netwerk Aalst-Dendermonde en Gent-Eeklo.

OIGO financiert dit jaar de aankoop van comfortmatrassen, zitkussens en de aankoop van 3 medicatie- of pijnpompen. De matrassen en zitkussens zijn bedoeld om decubituswonden te vermijden bij mensen die bedlegerig of niet meer mobiel zijn.

+++++

In 2015 werd binnen het Maria Middelares Ziekenhuis het project ‘Psycho-educatie voor kinderen voor en door kankerpatiënten’ opgestart. Dit project voorziet in een aantal kinderboeken die helpen om de slechte boodschap op maat van het kind te brengen. De respons op dit project is bijzonder groot. Voor dit jaar voorzien wij in een aanvulling van deze kinderboekjes.

Voortaan kunnen de patiënten van de dagkliniek oncologie, tussen de behandelingen door genieten van een relaxmoment in één van de 2 elektrische relax- en massagezetels die wij voor deze dienst aankopen. Met deze zetels hopen wij de behandeling voor de kankerpatiënt wat aangenamer en relaxer te maken.

+++++

Voor de palliatieve afdeling van het Jan Palfijn Ziekenhuis worden 3 relaxzetels aangekocht.

+++++

In het voorjaar zijn er onze verwendagen voor patiënten die in behandeling of herstellend zijn. Ervaringen kunnen delen met iemand die voor dezelfde uitdagingen staat, vormt voor velen een extra stimulans.

In het najaar staat een nieuwe infoavond gepland rond een kanker-gerelateerd thema. Tijdens de laatste edities mochten wij telkens een volle zaal verwelkomen, het beste bewijs dat er nood is aan informatie over deze vreselijke ziekte.

Leave a Reply