Project 2020

Patiënten die behandeld worden met chemo- of radiotherapie krijgen vaak te maken met haaruitval of uitval van de vinger- en teennagels. Voor veel patiënten is dit tijdens de behandeling mentaal zwaar om dragen, het zelfbeeld krijgt bij velen een flinke deuk. Een daartoe ontwikkeld koelsysteem beperkt of voorkomt dit.


Voor het ASZ Aalst kopen wij een systeem voor handkoeling, voor het OLV Aalst hebben wij ingestemd met een co-financiering bij de aankoop van een systeem voor hand- en voetkoeling.
Voor het AZ Lokeren financieren wij de aankoop van koelhand- en voetschoenen.

Voor het OLV Ziekenhuis Waregem wordt een nieuwe ijskap tegen haaruitval aangekocht.

+++++

De zorg- of infomap heeft zijn nut reeds bewezen in diverse ziekenhuizen. Tijdens zijn/haar behandeling mist de patiënt vaak een houvast, is hij/zij al eens het ‘Noorden’ kwijt. De info- of zorgmap zorgt voor het noodzakelijke houvast.Voor het UZ Gent worden opnieuw 2000 zorgmappen aangekocht.
In het ASZ Aalst worden deze zorgmappen geïntroduceerd, OIGO staat in voor de opstartkosten.

+++++

Privacy in een ziekenhuis is niet altijd evident, meer en meer is er nood aan een gezellige gesprek- of ontmoetingsruimte. OIGO was pionier met de allereerste ontmoetingsruimte in het UZ Gent.
Dit jaar gaan wij gespreksruimtes inrichten in het AZ Maria Middelares en binnen hetzelfde ziekenhuis een behandelingsruimte herinrichten in de dagkliniek oncologie met het oog op wat meer privacy tijdens de chemobehandeling.

Het overbrengen van een moeilijke boodschap aan kinderen is vaak een pijnlijke en moeilijke gebeurtenis. In het UZ Gent gaan wij een kindvriendelijke ruimte inrichten. Deze ruimte zal een rustig kader bieden voor gesprekken tussen kinderen en zorgverleners, samen even knutselen of tekenen door kinderen met hun ouders, tieners die zich even willen afzonderen

+++++

Aangepast materiaal is vaak hét middel om de patiënt meer comfort te bieden tijdens zijn behandeling. Voor het ASZ Wetteren kopen wij enkele relaxzeteltjes
zodat de patiënt zijn therapie niet in het ziekenhuisbed hoeft te krijgen.

Daarnaast hebben wij ingestemd met de aankoop van een aantal Tempur kussens. Het Tempur Comfort kussen combineert ondersteuning en comfort op geheel eigen wijze.

Voor het AZ Sint-Lucas worden 2 massagezetels aangekocht voor het oncologisch dagziekenhuis. Deze massagezetels bieden de patiënt de gelegenheid ook eens een moment van ontspanning te beleven tussen 2 behandelingen door.

+++++

Tijdens de laatste levensfase is comfort essentieel. Reeds verschillende jaren ondersteunen wij het Palliatief Netwerk. Dit jaar ondersteunen wij de Palliatieve Netwerken Waasland, Aalst-Dendermonde-Ninove en Gent-Eeklo met de aankoop van telkens 2 medicatie- of pijnpompen.

Voor het AZ Jan Palfijn kopen wij 4 aangepaste bedden voor de Palliatieve eenheid. Deze bedden kunnen  worden aangepast aan de noden van de patiënt zodat de behandeling zo comfortabel mogelijk kan gebeuren.

+++++

Het Majin huis is een plek in hartje Gent waar mensen met kanker tijdens en na hun behandeling op verhaal kunnen komen. Voor het Majin huis gaan wij een Stilte Tuin aanleggen, een plek waar de bewoners even kunnen verpozen tijdens deze moeilijke periode.

+++++

In het voorjaar zijn er onze verwendagen voor patiënten die in behandeling of herstellend zijn.
Beseffen dat men er niet alleen voor staat is voor de patiënt vaak het extra steuntje dat men nodig heeft om voluit voor zijn/haar genezing te gaan. In het najaar staat een nieuwe infoavond gepland rond een kanker-gerelateerd thema. De grote interesse tijdens elk van de voorbije infoavonden is het mooiste bewijs dat er nood is aan relevante informatie over deze ziekte.

Leave a Reply