Project 2021

Patiënten die behandeld worden met chemo- of radiotherapie krijgen vaak te maken met een ontsteking van het mondslijmvlies (orale mucositis). De aften en/of het ontstoken mondslijmvlies kunnen erg hinderlijk en pijnlijk zijn. Dankzij een laserbehandeling wordt deze pijn verzacht en verloopt het genezingsproces sneller. In de voorbije jaren hebben wij al een aantal van deze lasertoestellen aangekocht voor onze verschillende zorginstellingen. De reacties over de werking van dit lasertoestel bij de patiënten zijn unaniem positief. Wij zijn dan ook verheugd om voor het AZ Lokeren een eerste toestel te kunnen aankopen.

°°°°°

Eens de diagnose van kanker is gesteld breekt voor de patiënt een onzekere tijd aan. Een tijd waarbij de patiënt zich vastklampt aan elk vleugje hoop en steun. De zorg- of communicatiemap vormt hierbij een ideaal hulpmiddel. Deze map vindt meer en meer zijn weg in de verschillende ziekenhuizen. Voor het ASZ Aalst en het AZ Lokeren wordt een nieuwe voorraad aangekocht. In het OLV Ziekenhuis Waregem staan wij in voor de opstartkosten bij de introductie van deze zorgmap.

Voor dit laatste ziekenhuis wordt een nieuwe ijskap tegen haaruitval aangekocht.

°°°°°

Privacy in een ziekenhuis is niet altijd evident, meer en meer is er nood aan een gezellige gesprek- of ontmoetingsruimte. Dit jaar gaan wij gespreksruimtes inrichten in het AZ Maria Middelares en een behandelingsruimte herinrichten in de dagkliniek oncologie met het oog op wat meer privacy tijdens de chemobehandeling. Voor de site in Gentbrugge participeren wij mee in de inrichting van een ‘Warme ontmoetingsruimte/Zorghuis’ voor de patiënten van de afdeling oncologie.

°°°°°

Bijzonder fier zijn wij over het nieuw en revolutionair project in het AZ Sint-Lucas. In dit ziekenhuis gaat men in de toekomst gebruik maken van een Virtual Reality bril. Het gebruik van een VR bril tijdens de behandeling kan effectief werken als pijnbestrijding. Het zorgt voor afleiding en een rust, waardoor er minder angst wordt ervaren. Bij het opzetten van deze bril kom je in een digitale wereld terecht. Dit werkt afleidend en pijnbestrijdend, doordat je je concentreert op de beelden die je ziet door de bril. Deze VR bril zal gebruikt worden voor oncologische patiënten die regelmatig op de dagkliniek komen voor chemotherapie en/of immunotherapie.

°°°°°

Patiënten die een chemo behandeling ondergaan hebben vaak klachten als tintelende vingers of voeten, een voos gevoel in handen en voeten. Er bestaan hulpmiddelen om te kunnen omgaan met deze klachten zoals noppenballen en massagerollen/body-rolls.
Deze ballen en rollen dienen ervoor om patiënten te stimuleren te bewegen met de handen en voeten. De nopjes op de ballen en rollen zorgen voor een prikkeling die ervoor zorgt dat de patiënt wat minder last heeft van de tintelingen. De bloedsomloop wordt ook hierdoor gestimuleerd. Voor het AZ Nikolaas Sint-Niklaas gaan wij een aantal van deze noppenballen en massagerollen aankopen.

°°°°°

Levenskwaliteit tijdens de laatste levensfase is van heel groot belang. Om die reden ondersteunen wij reeds verschillende jaren het Palliatief Netwerk en de palliatieve afdelingen van de verschillende ziekenhuizen.

Voor het netwerk Palliatieve Zorg Waasland en Aalst-Dendermonde-Ninove kopen wij medisch materiaal aan, zoals katheters en materiaalsets, materiaal die ertoe bijdraagt dat deze instelling hun werk in de meest ideale omstandigheden kunnen verrichten.

In de allerlaatste fase zit niet zelden een familielid aan het sterfbed te waken. Nabijheid van naasten wordt door veel van de patiënten als erg zinvol ervaren. Ook de naasten zelf willen nog iets betekenen in deze fase en dichtbij de patiënt zijn.

Om het afscheid mooier te maken, stellen enkele ziekenhuizen een ‘waakkoffer’ ter beschikking. Daarin zitten spullen die stuk voor stuk inspelen op de nood aan informatie, maar de familie ook praktisch of emotioneel bijstaan. Het gaat om bijvoorbeeld kaarsjes, een vaas en een fotokader om de kale ziekenhuiskamer aan te kleden, maar ook een dekentje, koekjes, een camera en kruiswoordraadsels. Voor het AZ Nikolaas Sint-Niklaas kopen wij 2 extra waakkoffers aan.

Dichtbij zijn kan men op vele manieren invullen, maar het houdt ook in elkaars warmte voelen, iemands hand vasthouden en tegen elkaar aankruipen.
Een koppelbed vormt de ideale oplossing voor mensen die graag in deze fase willen samen zijn. Hierdoor kunnen mensen nog écht even tijd samen hebben en hun leven vormgeven zoals ze dat gewend zijn. Voor het UZ Gent gaan wij een dergelijk koppelbed aankopen.

°°°°°

Onze verwendagen maken ook reeds jarenlang deel uit van ons programma. Tijdens de voorbije jaren hebben reeds tientallen patiënten genoten van een dagje ‘pure verwennerij’ in het gezelschap van lotgenoten. De vele positieve reacties die wij telkens ontvangen zijn voor ons de reden om dit elk jaar opnieuw te organiseren. Dit jaar voorzien wij deze verwendagen in het najaar te organiseren.

Net zoals de verwendagen is ook onze infoavond een vast item in ons jaarprogramma. Het is gebleken dat er een nood bestaat aan informatie over deze vreselijke ziekte. In het najaar plannen wij opnieuw een infoavond rond een actueel en kanker-gerelateerd onderwerp.

Leave a Reply