Project 2019

Patiënten die behandeld worden met chemo- of radiotherapie hebben vaak een ontsteking van het mondslijmvlies (orale mucositis). De aften en/of het ontstoken mondslijmvlies kunnen erg hinderlijk en pijnlijk zijn. Dankzij een laserbehandeling kan deze pijn verzacht worden en verloopt het genezingsproces veel sneller. Dit jaar voorzien wij de aankoop van een laserpen voor het ASZ Aalst en het OLV Van Lourdes Ziekenhuis te Waregem. 

Het overbrengen van de slechte boodschap naar (klein)kinderen is vaak een heel moeilijke en pijnlijke gebeurtenis. Jeugdboekjes, op maat van jonge patiënten, kunnen helpen om deze ervaring voor beide partijen minder zwaar te maken.  Vanuit het AZ Lokeren, het Maria Middelares Ziekenhuis te Gent en het Palliatief netwerk Gent-Eeklo ontvingen wij de vraag om de aankoop van een hele reeks kinderboeken te willen financieren. Met heel veel plezier hebben wij ‘ja’ geantwoord op deze vraag. 

Tijdens zijn/haar behandeling mist de patiënt vaak een houvast, is hij soms eens het ‘noorden’ kwijt. De infomap of zorgmap zorgt voor het noodzakelijke houvast. Tijdens vorige projecten hebben wij reeds verschillende van deze mappen gefinancierd. Dit jaar zorgen wij voor aankoop ervan voor de ziekenhuizen AZ Lokeren en AZ Nikolaas in Sint-Niklaas. 

Privacy, een plek om heel even alleen te zijn, beiden zijn niet evident in een ziekenhuis. Voor het AZ Sint-Lucas Ziekenhuis in Gent gaan wij 3 ruimtes herinrichten tot gezellige ontmoeting- en gespreksruimtes. Ruimtes waarin een gesprek in vertrouwen kan gebeuren of waarin de patiënt tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis ook eens in een meer ontspannen sfeer kan vertoeven.  

In het ASZ Wetteren worden de kamers waarin de chemobehandeling plaats vindt, in een gezelliger jasje gestoken en opgefleurd met mooie natuurfoto’s. Dit allemaal om de behandeling van de patiënt wat aangenamer te laten verlopen.  

In het Maria Middelares Ziekenhuis wordt de wachtruimte van de dagkliniek oncologie met hetzelfde doel onder handen genomen. 

Voor de familie van de patiënt is de tijd van de behandeling ook een zware periode, vaak wordt er aan hen minder aandacht besteed. Voor het AZ Nikolaas wordt comfortabel zitmeubilair aangekocht, meubilair die er mee moet voor zorgen dat de familieleden van de patiënt wat meer comfort ervaren tijdens zijn/haar behandeling. 

Ook een kankerpatiënt wil er graag goed uitzien! Schoonheidsverzorging bij een kankerpatiënt is niet evident, deze behandeling vereist speciale producten en technieken. Voor het OLV Van Lourdes Ziekenhuis gaan wij de inrichting van een bijkomende verzorgingsruimte financieren. Momenteel is er slechts 1 ruimte beschikbaar en is de wachttijd voor een behandeling vrij lang. 

Het team palliatieve zorg van het UZ Gent heeft een waakkoffer ontwikkeld om de familie te ondersteunen bij het waken aan het sterfbed. Vaak wordt deze periode als afmattend en weinig zinvol ervaren. De waakkoffer heeft als doel om de naasten van een stervende patiënt te ondersteunen tijdens het waken en is gevuld met materiaal om de periode van het waken bij een stervende patiënt zinvoller in te vullen. OIGO gaat 2 van deze waakkoffers financieren. 

In het voorjaar zijn er onze verwendagen voor patiënten die in behandeling of herstellend zijn. Ervaringen kunnen delen met iemand die voor dezelfde uitdagingen staat, vormt voor velen een extra stimulans. 

In het najaar staat een nieuwe infoavond gepland rond een kanker-gerelateerd thema. 

Leave a Reply